Page 79 - inovasyon 12
P. 79

İnovatif Haberler...






              Sevgili Kaan, bize yaptığınız projenizden
              bahseder misiniz?


              Kaan Güreler:

              Piyasada  bulunan  petrol  ürünü,  toksik
              madde     içeren   doğada     uzun    sürede
              çözünen  ambalajların  yerine  anti-bakteriyel
              tamamen yenilebilir ve yeni nesil bir ambalaj
              üretmeyi  amaçladık.  Ambalajımızda  jelatin,
              kitosan,  kurkumin,  zeytin  yaprağı  ekstraktı
              kullanarak  biyo-bozunur  yenilebilir  ve  anti-
              bakteriyel bir ambalaj ürettik. Kitosan, toksik
              olmayan,  biyolojik  olarak  absorplanabilir,
              biyouyumlu ve biyobozunur özelliklere sahip
              doğal  polimerlerdendir  ayrıca    geniş  çapta
              mikoorganizmalara  karşı  antimikrobiyal  etki
              gösterir. Ki bu özelliği kitosanı bileşen olarak
              seçmemizin  temelini  oluşturuyor.  Kitosan
              biyo-polimer  olan  kitinden  elde  edilir  ve
              büyük  ölçüde  anti-mikrobiyel  özellik  içerir.
              Kurkumin  ise  zerdeçal  familyasına  ait  bir
              bileşiktir,  tedavi  edici  özelliği  vardır.  Çeşitli
              biyolojik aktiviteleri nedeniyle tüm dünyadaki
              araştırmalarda  önemli  bir  ilgi  çekmiştir.
              Yaptığımız  literatür  araştırmalarında  da
              günümüzde  de  oldukça  çok  kullanıldığını
              fark ettik. Biz de yapılan tüm çalışmalara bir
              yenilik katmak ve kurkuminin anti bakteriyel
              özelliğini  artırmak  amacıyla,  ülkemiz  için
              de  büyük  öneme  sahip  zeytin  yaprağı
              ekstraktını ekledik. Zeytin yaprağı ekstraktı,
              tedavi  edici  özellikleri  sayesinde  doğal  bir
              sağlık kaynağıdır. Tedavi edici özelliklerinden
              bazıları;  gastroprotektif  (sindirim  sistemini
              korur), nöroprotektif (merkezi sinir sistemini
              korur),  antimikrobiyal  (mikroorganizmaların
              çoğalmasını  engeller),  antikanser  (kanser
              riskini azaltır), antienflamatuar (iltihaplanma
              riskini azaltır), antinosiseptif (ağrı uyarıcılarını
              azaltır), antioksidan (oksidasyon veya hücre
              hasarını  önler)  olarak  literatürde  çokça
              çalışmada kullanılmıştır.




                                             78  • İNOVASYON  KÜLTÜRÜ / MAYIS 2020
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84