Page 79 - inovasyon 12
P. 79
İnovatif Haberler...
Sevgili Kaan, bize yaptığınız projenizden
bahseder misiniz?
Kaan Güreler:
Piyasada bulunan petrol ürünü, toksik
madde içeren doğada uzun sürede
çözünen ambalajların yerine anti-bakteriyel
tamamen yenilebilir ve yeni nesil bir ambalaj
üretmeyi amaçladık. Ambalajımızda jelatin,
kitosan, kurkumin, zeytin yaprağı ekstraktı
kullanarak biyo-bozunur yenilebilir ve anti-
bakteriyel bir ambalaj ürettik. Kitosan, toksik
olmayan, biyolojik olarak absorplanabilir,
biyouyumlu ve biyobozunur özelliklere sahip
doğal polimerlerdendir ayrıca geniş çapta
mikoorganizmalara karşı antimikrobiyal etki
gösterir. Ki bu özelliği kitosanı bileşen olarak
seçmemizin temelini oluşturuyor. Kitosan
biyo-polimer olan kitinden elde edilir ve
büyük ölçüde anti-mikrobiyel özellik içerir.
Kurkumin ise zerdeçal familyasına ait bir
bileşiktir, tedavi edici özelliği vardır. Çeşitli
biyolojik aktiviteleri nedeniyle tüm dünyadaki
araştırmalarda önemli bir ilgi çekmiştir.
Yaptığımız literatür araştırmalarında da
günümüzde de oldukça çok kullanıldığını
fark ettik. Biz de yapılan tüm çalışmalara bir
yenilik katmak ve kurkuminin anti bakteriyel
özelliğini artırmak amacıyla, ülkemiz için
de büyük öneme sahip zeytin yaprağı
ekstraktını ekledik. Zeytin yaprağı ekstraktı,
tedavi edici özellikleri sayesinde doğal bir
sağlık kaynağıdır. Tedavi edici özelliklerinden
bazıları; gastroprotektif (sindirim sistemini
korur), nöroprotektif (merkezi sinir sistemini
korur), antimikrobiyal (mikroorganizmaların
çoğalmasını engeller), antikanser (kanser
riskini azaltır), antienflamatuar (iltihaplanma
riskini azaltır), antinosiseptif (ağrı uyarıcılarını
azaltır), antioksidan (oksidasyon veya hücre
hasarını önler) olarak literatürde çokça
çalışmada kullanılmıştır.
78 • İNOVASYON KÜLTÜRÜ / MAYIS 2020