Page 38 - inovasyon 20
P. 38
53. TÜBİTAK LİSE ÖĞRENCİLERİ
ARAŞTIRMA PROJELERİ
YARI FİNALLERİ’NDE KÜLTÜR KOLEJİ
FEN LİSESİNDEN KİMYA DALI
BÖLGE İKİNCİLİĞİ
Alara Ögret, Zeynep Aldemir
Danışman Öğretmen : Hande AKARLAR
çoğu insanın sıklıkla tükettiği, bulunan aseton ve izopropil alkol elde
protein bakımından oldukça zengin etmektir.
bir besin olan yumurtadan ortaya Ayrıca atık yumurta kabuklarından
çıkan atık bir madde olup doğru elde edilen izopropil alkolün
yöntem ve uygulamalarla üretime dezenfektan olarak kullanılabileceğini
katkı sağlayabilecek faydalı bir vurgulamak istedik. Atık yumurta
besin atığıdır. Biz de bu atıkları kabuklarından çıkılarak elde ettiğimiz
değerlendirmek istedik. Çalışmamızın izopropil alkol ile %72’lik dezenfektan
amacı, yumurta kabuğu bağımsız özel bir laboratuvarda
atıklardan basit izopropil alkol tayini, TS
kimyasal reaksiyonlar 7344 kapsamında
ATIK YUMURTA KABUĞUNDAN üzerinden E-263 asitlik – alkanite
DEZENFEKTAN ELDE ETTİLER kodlu gıda katkı tayini ve ISO 758
maddesi olarak den modifiye TS
Bize projenizden bahseder misin? malzemelerden biri oldu. Biz de bu kullanılan kalsiyum 781 kapsamında
Alara Öğret: Dezenfektanlar kadar talep gören bir malzemeyi asetat, endüstriyel yoğunluk
günümüz pandemi koşullarında tamamen atık bir üründen elde üretimlerde ve tayini yapılmış
hepimizin her yerde karşılaştığı ve edebilmenin üzerinde çalıştık. günlük hayatta ve uygunluğu
hatta çantamızdan eksik etmediği Yumurta kabukları, hemen hemen kullanım yeri çokça ispatlanmıştır.
38 • İNOVASYON KÜLTÜRÜ / HAZİRAN 2022 HAZİRAN 2022 / İNOVASYON KÜLTÜRÜ • 39