Page 68 - inovasyon 21
P. 68
Topraksız tarım;
bitkilerin büyümesi için gerekli
olan su, besin ve elementlerin bitkiye,
toprak dışında, farklı katı veya sıvı
ortamlar kullanılarak sağlandığı gelişmiş
türde bir seracılık olarak tanımlanabilir.
Topraksız üretimle birlikte yapay bir
ortamda, bitkinin ihtiyaçlarını en uygun
biçimde karşılayarak, su ve besin dengesinin
sağlanması amaçlanmaktadır. Topraksız
yetiştiricilik ilk defa 1920’li yıllarda
Amerika‘da ticari amaçlarla kullanılmış,
Topraksız
Avrupa’da ise 1960’lı yıllarla
tarım sadece
birlikte hızla gelişerek bugünkü
gelişmiş teknolojisi olan
durumuna gelmiştir.
seralarda kullanılabilmektedir. Bu
nedenle, topraksız tarımı uygulama
aşamasında başlangıç maliyetleri
oldukça yüksek olduğundan henüz çok
fazla ülkede yaygınlaşmamıştır. Ülkemizde
topraksız tarım, tüm dünyada olduğu gibi,
seralarda gerçekleştirilmektedir. Verilere
göre Türkiye, 77 bin 209 hektar örtü altı
alanı ile dünyada ilk 4’te, Akdeniz ülkeleri
arasında ise ikinci sırada yer almaktadır.
Günümüzde, Türkiye sera varlığının
yaklaşık yüzde 3’ünde topraksız
tarım uygulanabilmektedir.
68 • İNOVASYON KÜLTÜRÜ