Page 104 - INOVASYON DERGISI SAYI 30
P. 104

NOBEL 2024 SÖYLEŞİLERİ     PROF DR. MUHAMMET TOPRAK

ettim. Doktora yapmaya karar                            takdirde, üniversite okudunuz

verdim, ODTÜ de doktoraya da                            diyelim master yapmaya bile
        başladım. Ve her zaman problem                          gerek yok. Vakit kaybı. Ama eğer
        çözmeye yönelik bir zihin yapım                         bir hedefiniz varsa, uzun vadede

var diyebilirim. Çözemediğim                            yani ben bunu okuyup şöyle şeyler
        bir problemi gördüğüm zaman                             yapmak istiyorum derseniz, o
        çok daha ilgilimi çekiyor o                             zaman önünüze bir sürü taş koyan

problem. Ve ben buna hangi                              olacak, yolunuzu kesen olacak
        açıdan yaklaşabilirim. Neleri                           ama hedefiniz varsa onlar sadece
        öğrenmem gerekiyor, bilgilerim
                                                                vızıltı olacak. Onları her zaman
        yetmiyor çoğu zaman. Bir şeyler
                                                                aşabilirsiniz. Ama kuvvetli bir
        eklemeniz lazım. Ya analitik
                                                                hedefiniz yoksa kuvvetli bir zihniniz
        teknik öğrenmeniz gerekiyor ya                          yoksa hedefe kitlenen ne yazık ki

bu niye böyle oluyor anlamanız
                                                                en ufak bir şeyde insan yıkılabiliyor.
        gerekiyor ki müdahale edebilin,
                                                                Yani bir hedef koyup kendinize
        anlayabilin. Ve bu kurgu çok
                                                                ona kilitleyin ve ona gerekli olan
        hoşuma gitti. Öğrenmeye de çok
                                                                alt yapıyı da kendinize temin
        meraklı olduğum için akademiden
                                                                edin eğer yoksa bir şekilde diğer
        çıkmamaya karar verdim mümkün
                                                                akademisyenlerle ortak çalışmalar
        olduğu kadar. Ve şu an hem hoca
                                                                yapın bir şekilde o eksiklikleri
        olarak hem doktora öğrencileri
                                                                kapatabilmeniz gerekiyor. Çünkü
        yetiştirerek, lisans ve yüksek lisans
                                                                her şeyi herkes bilemez. Ama
        öğrencilerine dünyanın dört
                                                                kuvvetli olduğunuz bir noktada
        bir yanından gelenlere dersler
                                                                başlayarak, diğer noktalarda
        vererek, bulgularımızı derslerimize
                                                                başka insanlarla ortaklık yaparak
        doğrudan entegre ediyoruz.
                                                                ortak çalışarak, o eksiklikleri kapatıp
        Dolayısıyla öğrenciler çok daha
                                                                çok daha güzel belki başkalarının
        ilgi gösteriyorlar. Bunlar olan
                                                                hayal bile edemediği ama sizin alt
        şeyler, hali hazırda yayınladığımız,
                                                                yapınız sayesinde düşünebildiğiniz
        yaptığımız çalışmalar. Ve o
                                                                şeyleri geliştirebilirsiniz. Bunlar da
        güzel öğrencilerin birçoğunu
                                                                çok önemli şeyler açıkçası.
        daha sonra tez öğrencisi olarak
        laboratuvarlarımıza alıyoruz.                              Ege Namlı: Şu anda içinde
        Bilgiyi her zaman dediğim gibi                          bulunduğumuz kampüste

biraz daha ileriye götürebilmek,                        yürütülen çalışmalar nelerdir, bu
        en önemli şey bir hedefinizin                           çalışmalar hakkında birkaç bilgi

olması. Yani bir hedefiniz olmadığı                     verebilir misiniz?

104  •  İNOVASYON  KÜLTÜRÜ
   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109