Page 103 - INOVASYON DERGISI SAYI 30
P. 103

Ata Buldular: Peki hocam, bu
        alanlardaki bir sonraki adımlar
        hakkında ne düşünüyorsunuz?

Muhammet Toprak:

İnsanoğlunun ürettiği teknolojiler
        zamanla bizde değişik hastalıkların
        ortaya çıkmasını ya da görülmesini
        sağlıyor. Malzemelerden bir

tanesi mesela PFAS diye bir şey
        duydunuz mu? Suyu kirletici en
        büyük problemli malzemelerden
        biri. Teflon nedir biliyor musunuz

arkadaşlar? Politetrafloroetilen ve
        bu florlü bileşenler hayatımızda                        sayıca artmasını bekliyoruz
        o kadar çok şey de var ki                               açıkçası, bilmediğimiz bir şeyi de
        mesela botlarınızın üzerine                             hayal edemiyoruz çoğu zaman,
        sprey sıkıyorsunuz teflon spreyi                        insanoğlunun hayal gücü biraz

bilmiyorum giydiğiniz ceket                             sınırlı bildiğimiz problemleri çok
        yağmur geçirmiyor teflon içeriyor                       daha kolay çözebileceğimizi
        çünkü yani öyle bir kaplama var                         düşünüyoruz bu teknoloji

üzerinde. Bu tür kaplamalar o                           sayesinde.
        kadar çok işte yağmur suyu ya
                                                                   Mira Mumcuoğulları:
        da değişik etkilerle yıkanarak
                                                                Akademik hayatınıza nasıl
        toprağa ve suya karışıyor. Ve
                                                                başladınız? Ve biz gençlere kariyer
        şu anda içtiğimiz suda bu tür
                                                                planlamasında neler önerirsiniz?
        kimyasallar gelip vücudumuza
        zarar veriyor. Değişik nörolojik                           Muhammet Toprak:
        ya da başka türlü problemlere                           Akademik hayatıma ODTÜ de,
        yol açıyor tabi alttaki bu tür                          Ankara da başladım. En çok

kirleticilerle mücadele edebilmek                       sevdiğim konu olan kimya üzerinde
        yolunda da biyoteknolojinin ya                          üniversiteyi kazandım. Niyetim
        da nanoteknolojinin çok büyük                           aslında öğretmen olmaktı. Fakat
        katkıları var. Değişik malzemeler                       bitirdikten sonra araştırmaların

tasarlayarak değişik katalizörler                       çok hoşuma gittiğini fark ettim.
        tasarlayarak bu malzemelerin                            Master yapayım dedim. Master
        bozulmasına yardımcı olacak yani                        yaparken gerçekten eğitim
        envai çeşit boyutta hayatımıza                          yanında araştırmanın da çok

girmiş durumda. Sadece bunların                         ilgimi çeken bir şey olduğunu fark

İNOVASYON  KÜLTÜRÜ •  103
   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108