Page 25 - inovasyon 21
P. 25

Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı Gıda İsrafı
        Endeks Raporu’na göre, 2019 yılında yaklaşık 931                                 Bokashi, Japonca’da
        milyon ton gıda israf edilerek çöpe atılmış durumda.                           ”fermente olmuş organik
        Türkiye’de ise yıllık kişi başına 93 kg yiyecek                             madde” anlamına gelmektedir.
        çöpe gidiyor. Ülkemiz gıdanın en fazla israf edildiği                       Çok eski Japon geleneklerini
        ülkeler arasında üst basamaklarda yer alıyor.                               temel alarak geliştirilen EM
                                                                                     (Etkin Mikroorganizma)
           Mutfak atıklarının doğrudan    tutabilmektedir. Kompostlama,             ile oluşur. EM, laktik asit
        toprağa bırakılmasıyla topraktaki  organik maddelerin oksijenli             bakterileri (Lactobacillus
        bitkiler ile bakteriler arasında   veya oksijensiz koşullarda             casei) gibi faydalı bakterileri
        rekabet ortaya çıkar ve toprakta   mikroorganizmalar aracılığıyla            taşıyan bir serumdur.
        nitrojen tüketen bakterilerin     koyu, kolayca ufalanan,
        sayısında artış olur. Nitrojen    toprak gibi kokan bir forma             Bokashi kompostu, bir nevi
        yetersizliği bitkilerde büyümeyi   dönüşmesi işlemidir. Özellikle          atıklardan üretilmiş bir
        olumsuz etkilemektedir.           bokashi kompostu metodunda            turşudur, oksijensiz ortamda
        Ülkemizin topraklarının organik   kullanılan laktik asit vb. serumlar     oluşur, küçük hacimlerde
        madde miktarının düşük            sayesinde, karbonca zengin            kova kullanımına uygundur.
        olması ve nitrojen bakımından     organik maddelerin hücre              Koku ve sinek yapmaması
        fakir olması, organik atıkların   duvarları yıkıma uğrayarak           gibi avantajlarından dolayı
        kompostlaştırılarak ayrıştırıldıktan  toprakla bütünleşmesi sağlanır.
        sonra toprağa eklenmesinin        Bokashi kompostu toprakla              apartman dairelerinde
                                                                                    kullanılabilir.
        önemini artırmaktadır.            buluştuğunda birkaç hafta
        Ayrıca kompostlu toprak,          içinde toprağın yapısına
        suyu ve karbonu daha çok          katılarak humus haline gelir.




                                                                                               İNOVASYON  KÜLTÜRÜ •  25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30