Page 25 - inovasyon 21
P. 25
Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı Gıda İsrafı
Endeks Raporu’na göre, 2019 yılında yaklaşık 931 Bokashi, Japonca’da
milyon ton gıda israf edilerek çöpe atılmış durumda. ”fermente olmuş organik
Türkiye’de ise yıllık kişi başına 93 kg yiyecek madde” anlamına gelmektedir.
çöpe gidiyor. Ülkemiz gıdanın en fazla israf edildiği Çok eski Japon geleneklerini
ülkeler arasında üst basamaklarda yer alıyor. temel alarak geliştirilen EM
(Etkin Mikroorganizma)
Mutfak atıklarının doğrudan tutabilmektedir. Kompostlama, ile oluşur. EM, laktik asit
toprağa bırakılmasıyla topraktaki organik maddelerin oksijenli bakterileri (Lactobacillus
bitkiler ile bakteriler arasında veya oksijensiz koşullarda casei) gibi faydalı bakterileri
rekabet ortaya çıkar ve toprakta mikroorganizmalar aracılığıyla taşıyan bir serumdur.
nitrojen tüketen bakterilerin koyu, kolayca ufalanan,
sayısında artış olur. Nitrojen toprak gibi kokan bir forma Bokashi kompostu, bir nevi
yetersizliği bitkilerde büyümeyi dönüşmesi işlemidir. Özellikle atıklardan üretilmiş bir
olumsuz etkilemektedir. bokashi kompostu metodunda turşudur, oksijensiz ortamda
Ülkemizin topraklarının organik kullanılan laktik asit vb. serumlar oluşur, küçük hacimlerde
madde miktarının düşük sayesinde, karbonca zengin kova kullanımına uygundur.
olması ve nitrojen bakımından organik maddelerin hücre Koku ve sinek yapmaması
fakir olması, organik atıkların duvarları yıkıma uğrayarak gibi avantajlarından dolayı
kompostlaştırılarak ayrıştırıldıktan toprakla bütünleşmesi sağlanır.
sonra toprağa eklenmesinin Bokashi kompostu toprakla apartman dairelerinde
kullanılabilir.
önemini artırmaktadır. buluştuğunda birkaç hafta
Ayrıca kompostlu toprak, içinde toprağın yapısına
suyu ve karbonu daha çok katılarak humus haline gelir.
İNOVASYON KÜLTÜRÜ • 25