Page 28 - inovasyon 21
P. 28
• Kova tamamen dolduktan sonra
günde bir defa musluk yardımıyla
biriken suyu tahliye etmek üzere bir
kaba doldurmalıyız. Yoğun bir sıvı gübre
niteliğinde olan bu sıvıyı 1/20 oranında
sulandırarak bitkilerde gübre olarak ve
mutfak lavabo giderlerinde tıkanıklık
giderici olarak kullanabiliriz.
• Kovanız dolduğunda, karanlık ve ılık
bir yerde 2 hafta bekletiniz.
• Fermantasyona uğramış çöpünüz
turşu gibi kokmaya başladığında, gübre
olarak kullanıma hazır demektir. Kapağı
açtığınızda beyaz, ince zar formunda
bir tabaka görülmesi normaldir,
fermantasyon sonucudur. Kompostunuz
dikeceğiniz çiçeklerde ve sebzelerde
kullanıma hazırdır.
oprağa gömdükten
oprağa gömdükten
oprağa gömdükten
oprağa gömdükten
oprağa gömdükten
oprağa gömdükten
oprağa gömdükten
T T T T T T T
Toprağa gömdükten
15-20 gün sonra
15-20 gün sonra
15-20 gün sonra
15-20 gün sonra
15-20 gün sonra
15-20 gün sonra
15-20 gün sonra
15-20 gün sonra
doğrudan üzerine
doğrudan üzerine
doğrudan üzerine
doğrudan üzerine
doğrudan üzerine
doğrudan üzerine
doğrudan üzerine
doğrudan üzerine
dikim yapılabilir
dikim yapılabilir
dikim yapılabilir
dikim yapılabilir
dikim yapılabilir
dikim yapılabilir
dikim yapılabilir
dikim yapılabilir
çünkü artık humus
çünkü artık humus
çünkü artık humus
çünkü artık humus
çünkü artık humus
çünkü artık humus
çünkü artık humus
çünkü artık humus
haline gelmiş ve
haline gelmiş ve
haline gelmiş ve
haline gelmiş ve
haline gelmiş ve
haline gelmiş ve
haline gelmiş ve
haline gelmiş ve
toprağın yapısına
toprağın yapısına
toprağın yapısına
toprağın yapısına
toprağın yapısına
toprağın yapısına
toprağın yapısına
toprağın yapısına
girmiştir
girmiştir
girmiştir . . . . . . .
girmiştir
girmiştir
girmiştir
girmiştir
girmiştir.
Tek kova yerine iki kova kullanarak, bir kova
dolduğunda gerekli bekleme süresinde ikinci
kovayı doldurmaya devam edebilirsiniz. Bokashi
kompostu bitkilerinizin ve ağaçlarınızın köklerinin
yaklaşık 30-40 cm uzağına toprağa gömünüz.
Köklere değerse, düşük pH yüzünden zarar
verebilir.
28 • İNOVASYON KÜLTÜRÜ