Page 27 - inovasyon 21
P. 27

Nasıl Yapıyoruz?
        Nasıl Yapıyoruz?



           • Organik mutfak atıklarınızı
        küçük parçalar haline getiriniz.
        Küçük parçalar daha çabuk
        kompostlaşırlar. (Küçük
        parçalar haline getirdiğiniz
        mutfak atıklarınızın lavaboda
        ıslanmasını önleyiniz! Organik
        atıkların kompostlaşması için
        ideal nem oranı %30 ile %40
        arasındadır. Normalde atıklar
        bu nem oranındadır. Fakat ilave
        su ile ıslanırlarsa, nem oranı
        çok yükselir ve kompostlaşma
        gerçekleşmez.)










                                                                             • Atıkları kovaya doldurmadan önce
                                                                           karbon kaynağı olarak havlu kağıt
                                                                           rulosu, tuvalet kağıdı rulosu, yumurta
                                                                           kartonu gibi işlenmemiş kartonları
                                                                           ufalayarak zemine yerleştirilir ve
                                                                           kartonların üzerine nemlenmelerini
                                                                           sağlayacak kadar bokashi serumu
                                                                           sıkılır.
                                                                             • Atıkları ilave ederken belli
                                                                           aralıklarda karton ve bokashi serumu
                                                                           (laktoserum) eklenerek katlar şeklinde
                                                                           kova doldurulur. Kova dolana kadar
                                                                           sırasıyla karbon malzeme-bokashi
                                                                           serumu-organik atık şeklinde bir
                                                                           sandviç yapıyoruz. Besin atıklarını bu
                                                                           şekilde turşulaştırmış oluyoruz. Eğer tek
                                                                           seferde tüm kova doldurulamıyorsa
                                                                           içerdeki atığın üzeri bir poşetle
                                                                           örtülerek (kompostlaşma süreci
                                                                           oksijensiz ortama ihtiyaç duyar) ve
                                                                           ağzı sıkıca kapatılarak bekletilebilir.




                                                                                               İNOVASYON  KÜLTÜRÜ •  27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32