Page 27 - inovasyon 21
P. 27
Nasıl Yapıyoruz?
Nasıl Yapıyoruz?
• Organik mutfak atıklarınızı
küçük parçalar haline getiriniz.
Küçük parçalar daha çabuk
kompostlaşırlar. (Küçük
parçalar haline getirdiğiniz
mutfak atıklarınızın lavaboda
ıslanmasını önleyiniz! Organik
atıkların kompostlaşması için
ideal nem oranı %30 ile %40
arasındadır. Normalde atıklar
bu nem oranındadır. Fakat ilave
su ile ıslanırlarsa, nem oranı
çok yükselir ve kompostlaşma
gerçekleşmez.)
• Atıkları kovaya doldurmadan önce
karbon kaynağı olarak havlu kağıt
rulosu, tuvalet kağıdı rulosu, yumurta
kartonu gibi işlenmemiş kartonları
ufalayarak zemine yerleştirilir ve
kartonların üzerine nemlenmelerini
sağlayacak kadar bokashi serumu
sıkılır.
• Atıkları ilave ederken belli
aralıklarda karton ve bokashi serumu
(laktoserum) eklenerek katlar şeklinde
kova doldurulur. Kova dolana kadar
sırasıyla karbon malzeme-bokashi
serumu-organik atık şeklinde bir
sandviç yapıyoruz. Besin atıklarını bu
şekilde turşulaştırmış oluyoruz. Eğer tek
seferde tüm kova doldurulamıyorsa
içerdeki atığın üzeri bir poşetle
örtülerek (kompostlaşma süreci
oksijensiz ortama ihtiyaç duyar) ve
ağzı sıkıca kapatılarak bekletilebilir.
İNOVASYON KÜLTÜRÜ • 27