Page 56 - inovasyon 12
P. 56
Yapabilirsin...
Dünya üzerinde yaklaşık 4 milyar yıl önce
canlı yaşamın başlamasını, yine suyun sahip
olduğu bu özel yapıya borçluyuz. Bugün
insan ve hayvanların vücudunda gerçekleşen
hemen hemen her tepkimede, kanımızla
besin maddelerinin bütün hücrelerimize
taşınmasında, vücut ısımızın düzenlenmesinde,
istenmeyen maddelerin vücut dışına taşınması
ve atılmasında suyun olmazsa olmaz görevleri
vardır. Bunların dışında bitkilerin yer çekimine
karşı yukarı doğru büyümesinde, sıcaklık
değişimleri ve mevsimlerin oluşmasında da
başrol oyuncusudur.
Dünyamızın dörtte üçü sularla kaplı olmasına
rağmen toplam su kütlesinin %97’sini insan
Resim 2: Dünyamızın dörtte kullanımına uygun olmayan tuzlu sular oluşturur.
üçü sularla kaplı olmasına
rağmen toplam su kütlesinin Tatlı su dediğimiz, insan kullanımına uygun
olan su kaynaklarını buz dağları ve buzulları da
%97’sini insan kullanımına kapsayan yüzey suları ve yer altı suları oluşturur.
uygun olmayan tuzlu sular Bu nedenle tatlı su kaynaklarını korumak kadar
oluşturur.
ona ulaşmak da zordur.
Kullanımımıza uygun su kaynakları
oldukça kısıtlı olmakla birlikte, nüfus
artışıyla beraber gerçekleşen su tüketimi
artışı bu su kaynaklarının her geçen gün
yükselen bir ivme ile azalmasına neden
olmaktadır. Çünkü mevcut suyun tüketim
hızı, kaynakların kendini yenileme hızından
çok daha yüksektir. Bu durum küresel çapta
bir su krizini ortaya çıkarmaktadır. Hayatın
ve canlılığın kaynağı olarak bildiğimiz su,
insanların kullanımının dışında, ekosistem,
ülke ekonomisi ve enerji üretimi vb. gibi
pek çok sektör için de oldukça önem
taşımaktadır.
Bu sektörlerin su kullanımındaki önemli
bir nokta ise mevcut su kaynaklarının
kirletilmesidir. Kısıtlı ve yenilenme hızı çok Resim 3: Vücudumuzdaki suyun, kanımızla
yavaş olan bir kaynak olarak tatlı su, ev ve besin maddelerinin taşınması, vücut ısımızın
sanayi atıkları nedeniyle geri döndürülemez düzenlenmesi, istenmeyen maddelerin vücut
olarak kirlenir.
dışına taşınması ve atılması gibi çok önemli
görevleri vardır.
55 • İNOVASYON KÜLTÜRÜ / MAYIS 2020